Om een (kleine) indruk te krijgen hoe wasbare luiers werken, staan hieronder een paar veel voorkomende vragen rondom wasbaar luieren, met de uitleg erbij 💡.
Uit welke onderdelen bestaat een wasbare luier?
Een wasbare luier bestaat altijd uit minimaal twee onderdelen, namelijk de absorberende binnenkant en de waterdichte buitenkant. Bij sommige systemen zijn dit ook echt twee losse onderdelen (tweedelig, all-in-two/snap-in-one), bij andere systemen zitten de (absorberende) binnenkant en de waterdichte buitenkant van de luier aan elkaar vast (pocket, all-in-one). Een derde onderdeel wat vaak aan een wasbare luier wordt toegevoegd is een inlegvel. Dit kan bijvoorbeeld een wegwerp inlegvel zijn om de ontlasting in op te vangen, en/of een fleece inlegvel zodat een kindje een droog gevoel heeft.
Welke systemen zijn er?
Wasbare luiers zijn op te delen in vier verschillende type luiers, hieronder staan ze kort beschreven en worden de voor- en nadelen van de systemen benoemd.
Tweedelig systeem: zoals de naam al zegt heb je bij dit systeem te maken met een losse absorberende binnenkant en een waterdicht (maar wel ademend) overbroekje. De losse absorberende luier kan een voorgevormde luier zijn (een volledige luier die je dichtmaakt met klittenband of drukknoopjes), maar ook een luier die je zelf nog moet vouwen zoals een hydrofiele doek of een prefold (doek met een verdikt absorberend deel). Bij het tweedelige systeem doe je bij het verschonen de binnenluier in de was en kun je het overbroekje meerdere malen gebruiken.
All-in-two (AI2) of snap-in-one (SIO): bij het all-in-two systeem gebruik je ook een los waterdicht overbroekje, waar je boosters in vastmaakt door deze vast te klikken of in het overbroekje te schuiven. Het verschil met een tweedelig systeem is dat je deze luiers dus in één handeling om kunt doen. Net zoals bij het tweedelige systeem kan je bij het AI2/SIO systeem het overbroekje meerdere keren gebruiken voordat je deze in de was doet.
Pocket luiers: dit zijn waterdichte overbroekjes met een niet-absorberende zachte binnenkant, waar aan de achterkant een opening in zit. In deze opening moet je zelf absorberende boosters plaatsen. Hierdoor is een pocketluier, ongeacht hoeveel absorptie je toevoegt, altijd gemakkelijk om te doen (geen losse boosters in de luier). Pocket luiers moeten na gebruik in zijn geheel in de was.
All-in-one (AIO) luiers: dit type luier komt het dichts bij een wegwerpluier in de buurt, het is namelijk een wasbare luier die helemaal uit een geheel bestaat. De AIO bestaat uit een waterdicht overbroekje met een absorberende binnenkant, waar bij sommige merken nog een opening aan de achterkant zit om zo extra absorptie toe te voegen. Deze luier gaat altijd in zijn geheel in de was bij het verschonen.
Luier | Voordelen | Nadelen |
Tweedelig met voorgevormde luier | De beste absorptie van alle systemen Het meest lekvrije systeem, vanwege de dubbele elastieken in de rug en om de beentjes (binnenluier en overbroekje) Overbroekjes kan je meerdere keren gebruiken Geschikt als nachtluier | Iets meer werk, omdat je twee handelingen moet doen bij het verschonen (binnenluier aan en overbroekje aan) Dikker pakket om de billetjes dan de andere systemen Voorgevormde luiers drogen minder snel |
Tweedelig met vouwluier | Goedkoop systeem Past al snel goed bij pasgeboren kindjes Overbroekjes kan je meerdere keren gebruiken Snelle droogtijd | Iets meer werk, omdat je twee handelingen moet doen bij het verschonen (binnenluier aan en overbroekje aan) Absorberen minder dan het tweedelige systeem met voorgevormde luiers Meer werk omdat je de luiers zelf nog vouwen moet |
All-in-two / snap-in-one | In één handeling om te doen Overbroekjes kan je meerdere keren gebruiken Snelle droogtijd Overbroekjes passen ook over voorgevormde luiers en vouwluiers | Absorberen minder dan het tweedelige systeem met voorgevormde luiers Het in elkaar klikken/schuiven van de luier en het toevoegen van extra absorptie gaat minder gemakkelijk dan bij een pocketluier |
Pocket luier | In één handeling om te doen Erg gemakkelijk voor bijvoorbeeld bij de oppas of tijdens dagjes weg Snelle droogtijd Ook met veel absorptie gemakkelijk om te doen | Absorberen minder dan het tweedelige systeem met voorgevormde luiers Lekgevoelig Moeten in zijn geheel in de wasmachine (verkort de levensduur van de waterdichte buitenkant) |
All-in-one luier | In één handeling om te doen Erg gemakkelijk voor bijvoorbeeld bij de oppas of tijdens dagjes weg Als er in een opening in zit is de AIO ook met veel absorptie gemakkelijk om te doen | Absorberen minder dan het tweedelige systeem met voorgevormde luiers Lekgevoelig Moeten in zijn geheel in de wasmachine (verkort de levensduur van de waterdichte buitenkant) Langere droogtijd omdat de luier niet uit elkaar te halen is |
Hoe veel luiers heb ik nodig?
De hoeveelheid luiers die je nodig hebt is afhankelijk van de leeftijd van je kindje en van hoe vaak je wassen wil. Een pasgeboren kindje gebruikt vaak (minimaal) acht luiers per dag, dit houdt in dat als je om de dag wast je 24 luiers nodig hebt (om de dag 16 in de was + 8 voor de derde dag terwijl de schone luiers drogen). Bij oudere kindjes kun je met 15 luiers toe als je om de dag blijft wassen, maar het werkt vaak fijner om 20 luiers aan te schaffen en elke drie dagen een wasje te draaien. Hoewel oudere kindjes dus iets minder luiers nodig hebben, hebben zij vaak wel een speciale nachtluier nodig. Het volstaat om er hier 4 tot 5 van te hebben.
Als je gebruik maakt van het tweedelig systeem of AI2/SIO systeem, heb je ook een aantal overbroekjes nodig. Alhoewel de overbroekjes niet bij elke verschoning in de was hoeven (pas na 3-4 dagen, of wanneer het overbroekje vies is), is het wel fijn om bij elke verschoning het overbroekje te wisselen voor een andere zodat ze even kunnen luchten. Wanneer je een setje van twee overbroekjes afwisselt, en er tegelijkertijd 2-3 overbroekjes bij de was liggen van de vorige dagen, is een totaal van 4-5 overbroekjes dus voldoende. Maar pas op, want van al die leuke kleurtjes en printjes koop je er snel meer 🌈!
Naast de luiers zelf heb je eventueel ook nog wegwerp- en/of fleece inlegvellen nodig. En wanneer je kindje ouder wordt en meer gaat plassen kan het nodig zijn om met boosters extra absorptie toe te kunnen voegen aan je luiers.
Welke accessoires heb ik nodig?
Omdat wasbare luiers dus niet de prullenbak in gaan zoals bij wegwerpluiers het geval is, heb je ten eerste een opbergmogelijkheid voor de vieze luiers nodig, voordat ze gewassen worden. Dit kan een (luier)emmer zijn met een wasnet of waszak (waterdicht maar wel ademend) erin, of je kan een (afsluitbare) waszak ophangen bij de verschoonplek. Omdat je het wasnet of de waszak mee kunt wassen met de luiers, of op een ander moment in de was doet, is het handig om er twee van te hebben.
Ook onderweg of bijvoorbeeld bij de oppas moet je na het verschonen de vieze luier ergens kwijt, hier zijn wetbags voor. Dit zijn eigenlijk kleine waterdichte en ademende waszakken, met plek voor een aantal luiers. Deze wetbags zijn ook erg handig voor bijvoorbeeld natte (zwem)kleding of handdoeken 💦!
Om het wasbaar luieren helemaal af te maken, kun je ook gebruik maken van wasbare billendoekjes. Van deze billendoekjes heb je er tussen de 25-50 nodig. Na het gebruik gooi je ze gewoon bij de vieze luiers in het wasnet / de waszak en was je ze mee met de luiers.
Het gebruiken van de wasbare billendoekjes kun je op twee manieren doen: als eerste kun je ongeveer voor twee dagen aan billendoekjes in een bakje met water (+ eventueel een olie) klaarmaken, zodat ze meteen gebruikt kunnen worden. Ook kun je de billendoekjes droog bewaren en tijdens het verschonen even natsprayen met een sprayflacon met water (+ eventueel een olie). Wanneer je op pad gaat is een mini wetbag om de (klaargemaakte) schone billendoekjes in mee te nemen erg handig. Tip: Mem van Nanne heeft naast de wasbare billendoekjes en toebehoren, ook wasbare doekjes voor gezicht & handjes!
Hoe gaat het wassen van de luiers in zijn werk?
Het wassen van de wasbare luiers is eigenlijk heel erg gemakkelijk! De niet absorberende onderdelen (zoals overbroekjes en wetbags) kunnen gewoon met de fijne was mee in de wasmachine. De luiers zelf moeten worden voorgespoeld (zodat de urine eruit spoelt), en hierna kun je de wasmachine bijvullen met je andere 60 graden was (zoals handdoeken) en gaan de luiers dus ook met je normale was mee in de wasmachine. Hoe het precies in zijn werk gaat, en een aantal geschikte wasmiddelen die je kunt gebruiken, vind je in het onderstaande document: